Placki drożdżowe z jabłkami i sosem malinowym
14 Kwiecień 2013
płaska łyżka drożdży
łyżka cukru
½ szklanki mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki ciepłej wody
1 średnie jabłko ( najlepiej szara reneta)
ok. 6 łyżek jogurtu naturalnego
olej do smażenia
sos:
płaska łyżka cukru trzcinowego
250 g malin
Maliny podgrzewamy w garnuszku z cukrem, aż puszczą sok i całkowicie się rozpadną. Odstawiamy do przestygnięcia
Drożdże rozcieramy z cukrem. Następnie dodajemy letnią wodę, mąkę i całość dokładnie mieszamy. Powstanie dość luźne ciasto. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy gniazd nasiennych , kroimy w małą kostkę i mieszamy z ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i na małym ogniu smażymy małe placki na złocisty kolor z dwóch stron. Na każdy placek nakładamy dużą łyżkę jogurtu naturalnego i łyżkę sosu malinowego.