Warzywa w sosie teriyaki

25 Wrzesień 2013

Na temat cudownych właściwości sezamu już się nie będę rozpisywać, ale poniżej kolejny przepis, w którym można " przemycić" go naprawdę dużo. A połączenie złocistych ziarenek sezamu, sosu teriyaki, czosnku i imbiru? To po prostu trzeba spróbować!
 
1 średnia cukinia
1 średnia czerwona papryka
1 średnia marchewka
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
korzeń imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu teriyaki
3  łyżki sezamu
sok z 1/2 limonki
kawałek czerwonej ostrej papryki

Imbir obieramy ze skórki i drobno szatkujemy, czosnek również drobno szatkujemy. Imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem. Po chwili dorzucamy pokrojoną w grube słupki marchewkę i całość mieszamy. Po 2 minutach dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i cukinię w plastrach. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie dorzucamy sezam, dodajemy posztakowaną ostrą paprykę, sok z limonki i sos teriyaki. Całość dusimy, mieszamy jeszcze 2 minuty i gotowe!