Zupa szpinakowa

14 Styczeń 2014

Ziiiima przyszła. Ziiiiimno. Coś na rozgrzewkę? Może zupa.

 

250 g szpinaku ( może być mrożony, ale w liściach)

4 ząbki czosnku

2 pory

1 pietruszka

¼ średniego selera

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

4 łyżki oliwy z oliwek

opakowanie śmietankowego serka philadelphia 125 g

ok. 200 g bobu

4 łyżki masła

sól do smaku

 

Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 10 minut, aż seler i pietruszka się przyrumienią. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy masło i bób ( najlepiej go obrać ze skórki). Gdy jest mrożony będzie miękki po ok. 5 minutach gotowania w zupie.Gotową zupę solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec, na talerzu śmietankowy serek.

 

p.s. podobno jesteśmy krajem w Europie, w którym zjada się największą ilość zup :-)