Zupa szpinakowa
14 Styczeń 2014
Ziiiima przyszła. Ziiiiimno. Coś na rozgrzewkę? Może zupa.
250 g szpinaku ( może być mrożony, ale w liściach)
4 ząbki czosnku
2 pory
1 pietruszka
¼ średniego selera
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie śmietankowego serka philadelphia 125 g
ok. 200 g bobu
4 łyżki masła
sól do smaku
Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 10 minut, aż seler i pietruszka się przyrumienią. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy masło i bób ( najlepiej go obrać ze skórki). Gdy jest mrożony będzie miękki po ok. 5 minutach gotowania w zupie.Gotową zupę solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec, na talerzu śmietankowy serek.