Kasza orkiszowa z olejem lnianym

04 Listopad 2013

Też tak macie? Jak coś mi zasmakuje to mogłabym jeść to na okrągło...
I teraz mam fazę na kaszę orkiszową. Ostatnio na obiad przygotowałam ją z pomidorami,  tłoczonym na zimno olejem lnianym, czosnkiem i sosem sojowym. Dzieciaki jeszcze się nie buntują, a ja wprost nie mogę wyjść z podziwu, chociaż gotuję już tyle lat, że tak proste potrawy mogą tak dobrze smakować!

szklanka drobnej kaszy orkiszowej
2 i 1/2 szklanki wody
odrobina soli
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 pomidory
4 łyżki OLEJU LNIANEGO
sos sojowy do smaku
mały pęczek natki pietruszki

W garnku na oliwe podsmażamy poszatkowany czosnek, następnie dodajemy kaszę, wodę, odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.  Na talerzu kaszę polewamy obficie olejem lnianym, dodajemy sos sojowy do smaku i posypujemy  poszatkowaną natką pietruszki.
OLEJ LNIANY- dodajemy zawsze na końcu, nie podgrzewamy go, nie smażymy na nim, bo w wówczas straci swoje cenne właściwości. Charakteryzuje się on bardzo dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są m.in. niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci.