Ryż z jarmużem i sadzonym jajkiem

28 Styczeń 2014

Jarmuż to nic innego jak odmiana kapusty. Przez długie lata był wykorzystywany głównie ze względu na swoje walory...ozdobne, ale warto wiedzieć, że jest świetnym źródłem witaminy Cwapnia, czy żelaza. Zawiera ponadto sulforafan ( występuje on także m.in. w brokułach),  czyli związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe. 

(proporcje dla 2 osób)

½ szklanki ryżu basmati

1 szklanka wody

łyżeczka masła

ok. 150 g jarmużu

1 papryka ramiro

1/3 szklanki wody

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka kropli tabasco

2 jajka

sól do smaku

 

Ryż gotujemy z łyżeczką masła w podwójnej ilości wody z odrobiną soli, pod pokrywką, aż wchłonie całą wodę.

Z liści jarmużu wycinamy twardy rdzeń i wrzucamy je na patelnię z masłem i oliwą. Paprykę kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do jarmużu. Dusimy pod pokrywką ok. 25 min. dolewając co jakiś czas wodę, żeby liście i papryka nie przypaliły się. Na sam koniec dodajemy kilka kropli tabasco. Na drugiej patelni na odrobinie oliwy smażymy jajka.

Ugotowany ryż podajemy z uduszonym jarmużem, papryką i jakiem.