Makaron z jalapeno

05 Wrzesień 2012

Makaron z  JALAPENO jest ostry, ale smak który daje ta papryka, jest nie do podrobienia :)

500 g makaronu razowego spaghetti

3 papryczki jalapeno

4 białe średniej wielkości papryki

3 łyżki oliwy z oliwek

150 g sera z pleśnią kremowego Cantorel

2 płaskie łyżki zmiażdżonego zielonego pieprzu

1 płaska łyżka gałki muszkatołowej

1/3 szklanki śmietanki 30%

sól do smaku

 

Makaron gotujemy al dente. Białą paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Jalapeno kroimy w jak najcieńsze plasterki i dorzucamy do białej papryki. Całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pieprz, gałkę, wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki ser. Solimy do smaku. Mieszamy aż ser się rozpuści i dodajemy ugotowany makaron.