Zupa tajska z boczniakiem i zielonym groszkiem
06 Luty 2013
1 duża marchewka
1 średni por
150 g boczniaków
150 g zielonego groszku ( mrożonego)
400 ml mleka kokosowego
ok. 6 łyżek oleju ryżowego
przyprawy:
3 liście limonki
2 ząbki czosnku
imbir wielkości kciuka
½ ( lub cała) ostra czerwona papryka
sos sojowy do smaku
łyżeczka cukru trzcinowego
świeża kolendra do przybrania
sok z ½ limonki
Na 3 łyżkach oleju ryżowego na woku lub wysokiej patelni podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku i starty na tarce, obrany ze skóry imbir. Następnie dorzucamy drobno poszatkowaną ostrą papryczkę. Po chwili dodajemy marchewkę, którą możemy pokroić w cienkie plasterki, lub zetrzeć na grubej tarce. Pora kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do marchewki. Solimy do smaku. Dusimy 2-3 minuty, a następnie dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki boczniaka i liście limonki. Dusimy kolejne 5 minut. Dolewamy mleko kokosowe i dorzucamy zielony groszek. Po ok. 5 minutach zupę doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem trzcinowym. Zdejmujemy z gazu. Posypujemy natką kolendry.
p.s.
-
imbir najlepiej obiera się łyżeczką do herbaty
-
mleko kokosowe powinno mieć w swoim składzie WYŁĄCZNIE kokos i wodę, po otwarciu puszki mleko ma prawo się rozwarstwiać