Tosty z bakłażanem i mozarellą
25 Luty 2013
8 kromek chleba razowego ( najlepiej na zakwasie)
8 plasterków mozarelli
1 mały bakłażan
pesto:
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g parmezanu
2 łyżki pestek słonecznika
sok z ½ cytryny
Wszystkie skłądniki pesto miksujemy w blenderze na jednolitą pastę ( w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny).
Bakłażana kroimy w plasterki o grubości 1 cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni, żeby stał się miękki.
Na kromkę chleba nakładamy plasterek mozarelli, łyżkę pesto i plaster bakłażana, który przykrywamy znowu mozarellą i kromką chleba. Wkładamy do opiekacza i wyjmujemy gdy chcleb przyrumieni się z dwóch stron.