Razowe ruskie pierogi
07 Styczeń 2013
Gdy pada hasło "PIEROGI RUSKIE" Karolina z Jagodą wpadają w euforię:) Gdy zaproponowałam, że zrobię takie z mąką razową, nie były zachwycone, ale... pierwszy kęs wystarczył, żebym usłyszała : " Mamo jakie to dobre..."
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
ok. 1/3 szklanki wody
mąka do podsypywania
ok. 100 g białego sera śmietankowego
2 średnie ziemniaki
2 małe cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
sól i czarny mielony pieprz do smaku
dodatki:
masło i sos sojowy
Cebulę kroimy w małą kostkęi podsmażamy na oliwie z oliwek z masłem ok. 20 minut. Następnie studzimy. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie odsączamy i studzimy. Do twarogu, cebuli i ziemniakówdodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Mąkę pszenną wyrabiamy z wodą na sprężyste ciasto. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Na każdym z nich układamy po łyżeczce farszu z ziemniaków, cebuli i twarogu, składamy na pół i zaginamy rant. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi najlepiej smakują polane roztopionym masłem i odrobiną sosu sojowego.