Grissini, czyli włoskie paluchy

29 Grudzień 2013

Grissini, czyli włoskie paluchy, które stanowią idealną przystawkę. Dobrze smakują i solo i z prostymi dodatkami: oliwą z oliwek, balsamico, twarożkiem...Można je kupić w prawie każdym sklepie, ale najlepsze są te upieczone w domu. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste. 10g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej luksusowej ciepła woda mąka do podsypywania sól do smaku dodatki: mak, sezam, czarnuszka... Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy łyżkę mąki i całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę i dolewamy drożdże z mlekiem. Rozrabiamy lużne, lepiące ciasto ( w razie potrzeby dodajemy trochę letniej wody) i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie wyrabiamy sprężyste ciasto ( pewnie bedzemy musieli dodać mąkę, żeby przestało lepić się do rąk), do którego dodajemy trochę soli. Do ciasta można dodać też trochę oliwy z oliwek. Po wyrobieniu odrywamy małe kawałki ciasta i na blacie lub w dłoniach rolujemy paluszki, które na koniec obtaczamy w maku, kamiennej soli, sezamie lub innych dodatkach. Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 190 st ok. 10-15 minut, aż się przyrumienią.