Bułka warszawska

12 Wrzesień 2012

Kiedy byłam dzieckiem każda wycieczka na Stare Miasto w Warszawie musiała się zakończyć kupnem... bułki z pieczarkami przygotowanej w małym barze na ul. Nowomiejskiej, która odchodzi bezpośrednio od rynku. Ta bułka ma podobno prawie 30 lat i ciągle smakuje tak samo!!! Na Starówkę ostatnio wybieram się rzadko, ale gdy tylko napadnie mnie ochota na smak pieczarkowej bułki, jej „ podróbkę” przygotowuję we własnej kuchni. I wiecie co? Może nie jest identyczna, ale i tak jedząc ją czuję się znowu jak mała dziewczynka :))))))))

 

1 duża biała cebula

1/3 kostki masła

6 średnich pieczarek

sól do smaku

dużo świeżego pieprzu

pieczywo

sałatka:

2 małe pomidory malinowe

2 średnie ogórki kiszone

mały pęczek pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

 

Cebulę kroimy na pół, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło. Pieczarki obieramy, również kroimy na pół i w cienkie plasterki i dorzucamy do cebuli, odrobinę solimy ( żeby pieczarki puściły „sok”). Dusimy pod pokrywką ok. 10-15 minut. A na koniec solimy do smaku i pieprzymy. Nakładamy na kromki razowej bułki. Podajemy z sałatką.

Sałatka: pomidory kroimy w kostkę, ogórki w cienkie plasterki, natkę szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek.