Boczniak z pikantnym sosem miodowym
05 Luty 2013
250 g boczniaka
1/3 szklanki mąki grochowej
½ szklanki mąki białej
ok. 1 i ½ szklanki wody
odrobina soli
oliwa do smażenia
sos:
ząbek czosnku
1 ostra czerwona papryczka
3 łyżki miodu wielokwiatowego
szczypta soli
2 łyżki soku z cutryny
1/3 szklanki oleju ryżowego
Boczniaka lekko zgniatamy ( najlepiej tłuczkiem do mięsa;-). Nóżki nie mogą być grubsze niż kapelusze, żeby grzyby równomiernie się przysmażyły. Mąkę grochową mieszamy z mąką pszenną, solą i wodą, żeby uzyskać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Plastry boczniaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Podajemy z pikantnym sosem.
Sos:
Czosnek wyciskamy, a papryczkę bardzo drobno szatkujemy. Obydwa składniki dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i olejem.