Bakłażan z kaszą orkiszową
15 Luty 2013
1 średni bakłażan
1/3 szklanki mąki groszkowej
1/3 szklanki mąki białej
sezam
natka pietruszki
woda
200 g kaszy orkiszowej
70 g masła
sól do smaku
sos:
1 średnia marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
Kaszę orkiszową prażymy w garnku na maśle kilka minut ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody i solimy do smaku. Gotujemy na małym gazie aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Bakłażana kroimy w centymetrowe plastry i grilujemy na suchej patelni z dwóch stron. Mąkę groszkową i białą mieszamy z taką ilością wody, żeby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Ciasto dość mocno solimy , maczamy w nim plastry bakłażana, następnie obtaczamy w ziarnie sezamu ( ALE MOŻEMY TEŻ ZREZYGNOWAĆ Z OBTACZANIA W SEZAMIE) i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek na złocisto-brązowy kolor z dwóch stron.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno poszatkowane ząbki czosnku, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, całość dusimy kilka minut następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy odrobinę soli i całość dusimy na małym gazie ok. 10-15 minut. Na końcu dodajemy sos sojowy. Kaszę podajemy z plastrami bakłażana w panierce z sosem grzybowym. Posypujemy obficie poszatkowaną natką pietruszki.