"Moje 5 minut" odc.2

17 Luty 2013

Miałam opublikować ten odcinek w połowie tygodnia, ale... nie mogłam już wytrzymać:) Kto ma ochotę na makaron z domowym pesto?

Makaron z domowym czerwonym pesto

 

250 g makaronu kokardki

150 g suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

5-6 listków świeżej bazylii

2 łyżki pestek słonecznika

sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

70 g parmezanu

100 ml słodkiej 30% śmietanki

 

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Czekamy aż wystygną i mielimy w młynku do kawy. Czosnek drobno szatkujemy ( możemy dodać odrobinę soli, żeby rozgnieść go na pastę). Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, bazylię szatkujemy. W blenderze miksujemy na jednolitą pastę czosnek, pomidory, bazylię, sok z cytryny, oliwę z oliwek i zmielone pestki słonecznika.

Na drobnej tarce ścieramy parmezan.

W osolonej wodzie gotujemy al dente makaron.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmiksowane pesto, dolewamy śmietankę, następnie dorzucamy ugotowany makaron oraz starty ser i całość dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy świeżo startym parmezanem i polewamy oliwą z oliwek.