"Moje 5 minut" odc.2
17 Luty 2013
Miałam opublikować ten odcinek w połowie tygodnia, ale... nie mogłam już wytrzymać:) Kto ma ochotę na makaron z domowym pesto?
Makaron z domowym czerwonym pesto
250 g makaronu kokardki
150 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
5-6 listków świeżej bazylii
2 łyżki pestek słonecznika
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
70 g parmezanu
100 ml słodkiej 30% śmietanki
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Czekamy aż wystygną i mielimy w młynku do kawy. Czosnek drobno szatkujemy ( możemy dodać odrobinę soli, żeby rozgnieść go na pastę). Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, bazylię szatkujemy. W blenderze miksujemy na jednolitą pastę czosnek, pomidory, bazylię, sok z cytryny, oliwę z oliwek i zmielone pestki słonecznika.
Na drobnej tarce ścieramy parmezan.
W osolonej wodzie gotujemy al dente makaron.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmiksowane pesto, dolewamy śmietankę, następnie dorzucamy ugotowany makaron oraz starty ser i całość dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy świeżo startym parmezanem i polewamy oliwą z oliwek.