"Moje 5 minut" odc.1

15 Luty 2013

To jest moje 5 minut!!!

...czyli cykl programów, w których postaram się mniej więcej przez pięć minut wytłumaczyć Wam, jak przygotować dany posiłek. Krok po kroku, w przejrzysty sposób, żeby każdy z Was miał 100 % pewność, że tym razem na pewno wszytko się uda :)

Czaaaaaaassssssss START!

Borowikowe risotto

 

1 duża cebula

1 średnia marchewka

¼ małego selera¾ szklanki ryżu do risotto ( np. carnaroli)

ok..30 g suszonych borowików

70 g parmezanu

50 g masła

pestki słonecznika do przybrania

świeża bazylia do przybrania

oliwa z oliwek

sól i pieprz czarny do smaku

 

Na 3 łyżkach oliwy z oliwek, na małym gazie dusimy pokrojoną w plasterki cebulę, startą na drobnej tarce marchewkę oraz startego selera. Dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Gdy po ok. 10 minutach całość się podsmaży, warzywa zalewamy ok. 1 litrem wody. Do drugiego garnka wrzucamy ryż i małymi porcjami dolewamy do niego wywar z warzywami. Ryż musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. W młynku do kawy mielimy na proszek suszone grzyby. Gdy dodamy połowę wywaru, dorzucamy sproszkowane grzyby. Jeżeli wykorzystamy cały wywar, a ryż będzie dalej twardy, możemy dodać odrobinę przegotowanej, gorącej wody ( pewnie w związku z tym będziemy musieli dodać więcej soli). Ugotowany ryż zdejmujemy z gazu. Dodajemy masło oraz starty na drobnej tarce parmezan i całość dokładnie mieszamy. Na odrobinie oliwy z oliwek prażymy pestki słonecznika ( możemy dodać odrobinę soli do smaku). Gotowe risotto podajemy na talerzu, ozdabiamy słonecznikiem i listkami bazyli. Możemy doprawić je do smaku solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.